Leveomkostninger på Malta

Malta er et meget interessant sted, både i forhold til at drive forretning men også grundet vejret og leveomkostningerne.

Der vil selvfølgelig være stor forskel på hvor meget man kan leve for afhængig af hvilke forbrugsvaner man har og hvad ens krav til bolig er. I dette indlæg vil jeg dække udgifter til husleje, forsyningsselskaber og andre regninger, mad, tøj samt offentlig transport og taxa priser.

Husleje i Sliema, Malta
Selvom Malta kun er 300 kvadratkilometer varierer huslejepriserne drastisk afhængigt af hvilken by man bor i, hvorvidt der er havudsigt, samt indretningen af lejligheden eller huset. De fleste expats bor i 3-4 store byer i Malta, nemlig Sliema, Gzira, San Julians og nogle i Valletta som er hovedstaden i Malta.

Især Sliema og Gzira er populære da man her bor tæt på havet og klippefyldte strande, restauranter, barer og kontorer. San Julians er en smule længere væk, men har tendens til at være det dyreste kvarter på grund af den flotte udsigt og mængden af ​​restauranter og barer i området.

For en 1 værelses lejlighed i Sliema (1 soveværelse + stue), med 1-2 badeværelser, anstændigt møbleret og uden havudsigt, vil du normalt betale omkring 500+ EUR om måneden. En 2 værelses lejlighed med samme betingelser vil koste fra 600 EUR om måneden. I Gzira er huslejepriserne lidt lavere og samme lejlighed vil koste dig ca 400 + EUR om måneden. Fra Gzira det er 10-20 minutters gang til Sliema promenaden.

Det er muligt at få prisen lidt ned, måske 5-10%. Det er bedre at bruge en ejendomsmæglerkæde første gang du lejer da de gør alt for dig. På en dag kan du se 5 forskellige steder inden for dit budget og flytte ind næsten på dagen efter.

Du er nødt til at betale en måned husleje forud som depositum og 50% af en månedlig husleje i gebyr til agenten.

Forbrug
På Malta betaler du for vand og elektricitet. I nogle tilfælde er det allerede inkluderet i din husleje, og som regel er det omkring 50-100 EUR afhængigt af antallet af personer, der bor i lejligheden. Elektricitet i Malta er dyrt, men det gode er, at du ikke behøver at bruge air-condition fra september til december da temperaturen er behagelige 18-25 grader udenfor.

Et eksempel:
2 mennesker, der bor i en lejlighed og bruger el med sund fornuft i de varmeste måneder (juni til september) vil normalt bruge 75-100 EUR om måneden til el og vand. Regningen kommer 2 gange årligt, så sæt penge en side hver måned, så du ikke bliver chokeret når den kommer.

Mad
Priser på fødevarer i Malta er mest omkring den samme som andre steder i Vesteuropa. Man bruger normalt ikke mere end 50 EUR om ugen for mad til 2 personer på en uge. Det omfatter alle de sædvanlige produkter, drikkevarer og måske en flaske vin. Med 250-300 EUR om måneden, kan du med sikkerhed holde dit køleskab fyldt. Du skal ikke købe alt på ét sted. Der er mange småboder hvor landmænd sælger deres varer på gaden. Her er frugt og grøt billigere end i supermarkederne.

Natteliv
Alkohol på Malta er billigt. Øl koster fra 1,5 EUR til 4 EUR. Priserne afhænger af, hvor du går hen. Pubber i St Julians er dyrere end i Sliema og Gzira. Jo længere væk fra centrum jo billigere bliver det. En anstændig restaurant i Sliema vil for 2 personer med forret og hovedret samt husets vin koste omkring 50-60 EUR alt. Dette kan koste op til 50-75 EUR per person på et high-end sted.

Offentlig transport og Taxa
Taxa er dyrt. Der er ingen taxameter i førerhuset og prisen afhænger af hvor du vil hen, hvor beruset du er, sæson og taxachaufføren. De bedste ting er at kigge efter gode taxaselskaber i Malta på internettet og tjekke deres priser. Du skal ikke betale mere end de officielle taxa priser.

Eksempel - en tur fra Malta lufthavn til Sliema koster 18-20 EUR. Fra St Julians til Gzira koster 8-10 EUR (det er 5 min kørsel).

Busserne er billige. Hvis du får et lokalt ID-kort koster en dagsbillet mindre end 2 EUR og en 2-timers billet omkring 1,60 EUR. Busserne er langsomme og følger ikke deres tidsplaner. Være parat til at vente meget lang tid.

Hotelpriser på Malta

Det kan være en god ide at leje et billigt hotelværelse i starten da det er nemmere at finde en god lejlighed når man er dernede i forvejen. Samtidig er hotelpriserne meget lave, særligt uden for sæsonen. En søgning på Hotels.com i marts måned viser at priserne starter fra 120 DKK pr dag for en 5 dages periode - se evt de aktuelle hotelpriser her: Hotelpriser Malta

Samlede omkostninger
Hvis du planlægger at flytte til Malta er her ca hvad du kan forvente af samlede leveomkostninger i en måned:

550 EUR for en god en/to værelses lejlighed i Sliema/Gzira
60 EUR til forbrug.
250 EUR til fødevarer
100+ EUR til at gå i byen for.

Samlet set altså ca. 1000 EUR om måneden inklusive husleje, forbrug, mad og lidt sjov.