Leveomkostninger i Cambodia

Efter at have rejst en del rundt i Cambodia har jeg efterhånden fået en god fornemmelse for priserne på de forskellige varer. Leveomkostningerne kan være en væsentlig faktor når man planlægger sin rejse, særligt hvis man skal være i et land i lang tid.

Disse priser er fra februar 2013 men kan selvfølgelig godt ændre sig med tiden. Priserne er i US Dollars da dette bliver brugt lige så ofte som Rial som er deres officielle møntenhed (1 US dollar = 4000 Rial). Priserne tager udgangspunkt i Phnom Penh (hovedstaden), de kan dog godt variere og Siem Reap er lidt dyrere da det primært er en turistby. Der er ingen grund til at veksle til Rial da alle tager dollars, selv de små gadekøkkener og boder.

Mad:
Et måltid mad i et gadekøkken (typisk får man har gratis kold te) er ca 1,5 US Dollar (ca 8,5 kr). En halv liter vand koster ca 50 cent (under 3 kr). Hvis du spiser på et gadekøkken så sørg for det er velbesøgt så der er "omløb" i maden. Et måltid lokal mad på en cafe af vestlig standard koster ca 4 dollar (22 kr). Drikkevarer koster fra 1-3 dollar afhængig af hvad man bestiller. Vestlig mad er typisk dyrere og koster fra 5-10 dollars.

Pizza: 5-8 dollars
Caffe latte: 1,5 - 4 dollars afhængig af stedet og størrelsen.
1/2 liter vand: 25 cent - 1 dollar

Transport:
En motoped (sid bagpå en scooter) koster fra 50 cent til 1 dollar afhængig af afstand. En tuk-tuk koster normal 2-3 dollers afhængig af afstand, og mere hvis det er længere ture. Prisen er typisk lidt højere om aftenen. Regn ikke med at chaufføren ved hvor stedet er selv om han måske siger "yes yes I know", så en god ide er selv at følge med på et kort og have en ide om hvor du skal hen.

Overnatning:
Priserne ligger fra 4-5 dollars for de billigste backpacker dorms og op til flere tusinde danske kroner for luksushotellerne. Typisk er priserne dog meget lavere end i danmark og vi boede på et 3 stjernet helt nyt hotel på deluxe værelse inkl morgenmad til ca 160 kr pr nat. Rejser du i højsæsonen særligt omkring jul og nytår er det en god ide at booke i god tid da du eller kan risikere at alle de populære hoteller er udsolgt. Til booking af værelser brugte vi primært hotels.com da man her optjener gratis overnatninger og de samtidig har prisgaranti.

Tøj og luksusvarer
På de mange markeder og småbutikker kan du købe et stort udvalg af tøj til lave priser. Prisen for en t-shirt starter fra et par dollars og op afhængig af kvalitet og hvor god du er til at prutte om prisen. Generelt er alle no-name brands (og kopier) billige, mens originale mærkevarer af både tøj og elektronik ofte ikke er meget billigere end i Danmark.
| | edit post